Konserva
  |      |  





 :  pusto

Santa Catarina


  • Santa Catarina to przetwórnia położona na jednej z portugalskich Wysp Azorskich. Dostarcza na stoły tradycyjny przysmak z wyspy São Jorge, czyli najlepszego tuńczyka przygotowanego według dawnych metod rzemieślniczych.

    O firmie

    Przemysł przetwórczy w miejscowości Calheta, na wyspie São Jorge, istniał od lat 40. ubiegłego wieku. Firma Santa Catarina - Indústria Conserveira SA dzięki gminie Calheta została reaktywowana w 1995 roku, zaś w 2009 została nabyta przez rząd Azorów. Fabryka położona nad brzegiem morza we wsi Fajã Grande słynie z produkcji najwyższej jakości konserw z tuńczyka. To udane połączenie pradawnych metod znanym tutejszej ludności z technologią dnia dzisiejszego.

    Fabryka jest obecnie głównym prywatnym pracodawcą na São Jorge, zatrudnia 139 osób, z czego 120 to kobiety.

    Foto: atumsantacatarina.com

    Wartością dla firmy jest prowadzenie jej zgodnie z ideami odpowiedzialnego biznesu.

    Certyfikaty

    Poszanowanie dla morskiego ekosystemu przyniosły firmie Santa Catarina zasłużone certyfikaty Dolphin Safe (Połów Bezpieczny dla Delfinów, np. nie używano sieci dryfujących) i Friend of the Sea (Przyjaciel Morza, połowy miały charakter zrównoważony)

    Odznaki

    Połowy

    Santa Catarina stosuje przy połowie tuńczyka metodę »tyczka i lina« (ang. pole & line), która ma na celu wybranie najlepszych okazów, a przy tym gwarantuje ochronę gatunku. Łowienie odbywa się przy pomocy tyczki z przyczepioną na końcu liną, na której zanjduje się przynęta i haczyk. Kiedy kapitan łodzi odnajdzie ławicę tuńczyków (zanęconą sardynkami albo sardelami), zaczyna się rozpylać wodę, aby zmylić tuńczyki (żeby nie widzały łodzi). Ryby odławia się jedna za drugą, pojedynczo. Taki sposób praktycznie eliminuje ryzyko przyłowu.

    Foto: atumsantacatarina.com

    Złowione tuńczyki są następnie transportowane do fabryki, tam gotowane i krojonye, po czym ręcznie umieszczane w puszkach, na końcu dodawane są przyprawy oraz i dodatki.

    Z brzuchów powstaje ventresca. Nazwa pochodzi od włoskiego »ventre«, co znaczy »brzuch« właśnie. To odpowiednik »toro« ze świata sushi. Natomiast z pleców ręcznie cięte są filety i steki.

    Pełnię walorów odżywczych i smakowych zapewniają pierwszorzędne składniki w których umieszczane są ryby, czyli solanka, oliwa z oliwek, olej roślinny lub sos pomidorowy.

    Pasty z tuńczyka są ręcznie robione, bez dodatków emulgatorów, środków słodzących czy środków konserwujących. Pozostałe składniki takie jak: mleko, cebula, papryka, czosnek, pietruszka, papryka czerwona pasta są uprawiane lokalnie przez ludzi z São Jorge.


    Kraj: Portugalia | Na podstawie: atumsantacatarina.com
 :  pusto