Konserva
  |      |  





 :  pusto

Zupa po prowansalsku

Przepis według restauracji Astoux et Brun w Cannes.
Zupa po prowansalsku

Makaron z tuńczykiem

Najprostszy przepis, jaki tylko może być.
Makaron z tuńczykiem

Okładniczki z wędzoną papryką i czosnkiem

Ekstremalnie prosty i ekstremalnie smaczny przepis.
Okładniczki z wędzoną papryką i czosnkiem

Ruille

Rouille to sos prowansalski, którego nazwa (»rdzawy«) opisuje jego kolor, ze względu na obecność papryki chili. Rouille podaje się z zupami rybnymi, gotowanymi rybami czy ośmiornicami.
Ruille

Kanapka ze szprotem / sardynką

Danie serwowane w restauracji »Komeet« w Tallinie.
Kanapka ze szprotem / sardynką

Cappuccino z homara / tuńczyka

Pieprz z Espelette to nazwa nie pieprzu, ale papryki chilli. Jest ona bardzo aromatyczna, lekko słodkawa i dosyć pikantna. Uprawiana we francuskiej gminie Espelette w Pirenejach Atlantyckich.
Cappuccino z homara / tuńczyka

Sardynki z ikrą dorsza

Renato Costa jest autorem pojęcia »kuchnia bezczasowa« (pt. cozinha intemporal, polegającej na reinterpretacji endemicznej gastronomii.
Sardynki z ikrą dorsza

Zupa szpinakowa z ikrą i jajkiem

Tekstura i słoność ikry kontrastuje z gładkością szpinaku.
Zupa szpinakowa z ikrą i jajkiem

Sałatka z tuńczykiem i makaronem fusilli

Makaron fusilli wyglądem przypomina wiertła i stąd bywa też w Polsce nazywany świdrami lub świderkami.
Sałatka z tuńczykiem i makaronem fusilli

Flota sardyńska

Cykoria zawiera dużo witamin i minerałów, między innymi kwas foliowy, witaminy C, B1, B2, sód, potas, magnes, żelazo, cynk i fosfor.
Flota sardyńska

Naleśniki wiosenne z tuńczykiem

Naleśniki wiosenne występują w bardzo wielu odmianach w zależności od kraju i regionalnych upodobań.
Naleśniki wiosenne z tuńczykiem

Amuse-bouche z makreli

Amuse-bouche to mała przekąska, podawana w restauracjach jako wprowadzenie do menu albo jako czekadełko, w czasie kiedy gość wybiera potrawy.
Amuse-bouche z makreli

Tosty z sardynkami i guacamole

Meksykański sos (salsa) guacamole swoje początki miał już w czasach azteckich.
Tosty z sardynkami i guacamole

Tuńczyk z serem w cieście francuskim

Ementalera można zastąpić bardziej charakterystycznym serem Comté.
Tuńczyk z serem w cieście francuskim

Kanapka sałatkowa z anchois

Przetwory z sardeli określane są francuską nazwą anchois (wym. pol. ãszuạ)
Kanapka sałatkowa z anchois

Kanapka z tuńczykiem i medalionem

Medalion to lekko rozbity i usmażony cienki owalny kawałek mięsa. Medalion z mięsa wołowego jest nazywany befsztykiem, a z mięsa cielęcego, baraniego lub drobiu – eskalopką.
Kanapka z tuńczykiem i medalionem

Sałatka z tuńczykiem i kuskusem

Kuskus to okrągłe ziarna o średnicy około 1 mm otrzymywane z twardej pszenicy.
Sałatka z tuńczykiem i kuskusem

Tosty z tuńczykiem i crème fraîche

Crème fraîche (fr. świeża śmietana) to francuska, lekko ukwaszona śmietana, zawierająca około 35% tłuszczu.
Tosty z tuńczykiem i crème fraîche

Makrela z rukwią wodną

Rukiew wodna (Nasturtium officinale) jest w smaku cierpko-pikantna, przypomina chrzan.
Makrela z rukwią wodną

Bánh mì z sardynkami

Bánh mì to rodzaj wietnamskiej nadziewanej bagietki.
Bánh mì z sardynkami

Pasta z tuńczyka z serkiem śmietankowym

Najlepszym wyborem dla serka śmietankowego jest Philadelphia, ale może też być na przykład serek śmietankowy marki Turek albo serek śmietankowy Łaciaty albo Łowicki serek śmietankowy.
Pasta z tuńczyka z serkiem śmietankowym

Omułki w escabèche z pieczoną papryką

Escabèche to rodzaj octowej marynaty bardzo popularnej w Hiszpanii.
Omułki w escabèche z pieczoną papryką

Pissaladière

Danie pochodzi z okolic Nicei. Teraz serwowane jako przystawka, kiedyś tradycyjnie było przygotowywane i sprzedawane każdego ranka.
Pissaladière

Spaghetti z tuńczykiem i kaparami

Kapary (Capparis L.) mają delikatnie ostry smak, cierpko-kwaśny, przypominający mieszankę musztardy, czarnego pieprzu i chrzanu.
Spaghetti z tuńczykiem i kaparami

Makrela w tempurze

Przystawka inspirowana daniem serwowanym w restauracji Santa Gula w Barcelonie.

Makrela w tempurze

Mule i chmurka cytrusowa

To jest danie kuchni haute cuisine, ale możliwe do wykonania w warunkach domowych.
Mule i chmurka cytrusowa

Kruchy makaron z mulami

Ten przepis wykorzystuje techniki restauracyjne, ale można go z powodzeniem wykorzystać w domu. Danie jest wariacją na temat dania fideuà (rodzaju paelli) w wersji przystawkowej. Idealne na początek imprezy.
Kruchy makaron z mulami

Tagliatelle à la marinera

Danie łączy wysoką zawartość węglowodanów i błonnika z makaronu z proteinami i nasyconymi kwasami tłuszczowymi pochodzącymi z owoców morza.
Tagliatelle à la marinera

Awanturka

Awanturka to pasta do smarowania pieczywa, najczęściej z białego sera (twarogu) i ryby.
Awanturka

Bruschetta z sardynką

Bruschetta (wym. brusˈketta) to rodzaj przekąski pochodzącej z Włoch. Jest to grzanka, której podstawą jest pieczywo, posmarowane oliwą i roztartym czosnkiem.
Bruschetta z sardynką

Curry z tuńczyka

Curry to nazwa sposobu przyrządzenia potraw w kuchni indyjskiej. Nazwa pochodzi od tamilskiego கறி (kari), dosłownie: »sos«.
Curry z tuńczyka

Makrele z sosem bearneńskim

Sos bearneński (fr. sauce béarnaise) to sos przygotowany na bazie sosu holenderskiego z dodatkiem estragonu.
Makrele z sosem bearneńskim

Portugalskie ragoût

Ragoût to potrawa z mięsa, drobiu, dziczyzny, ryby lub warzyw, pokrojonych na regularnej wielkości kawałki i uduszonych w wywarze rybnym, warzywnym lub mięsnym, niekiedy w zagęszczonym zasmażką sosie, zwykle przyprawiona ziołami lub korzeniami.
Portugalskie ragoût

Sardynki w panierce

Tradycyjna potrawa z portugalskiej prowincji Minho. Może być podawana z gotowanymi ziemniakami albo ryżem pomidorowym.
Sardynki w panierce

Spaghetti z tuńczykiem i serem

Ser São Jorge (port. queijo São Jorge) to ser produkowany na Azorach na wyspie São Jorge.
Spaghetti z tuńczykiem i serem

Makaron z sardynkami

Pasta con le sarde (po sycylijsku: pasta chî sardi) posiada status Tradycyjnego Produktu Spożywczego (Prodotto Agroalimentare Tradizionale, PAT), przyznawany przez włoskie Ministerstwo Rolnictwa, Żywności i Leśnictwa, mający zasięg krajowy.
Makaron z sardynkami
 :  pusto