Konserva
  |      |  





 :  pusto

Kruchy makaron z mulami

Kruchy makaron z mulami

  • Opis

    Ten przepis wykorzystuje techniki restauracyjne, ale można go z powodzeniem wykorzystać w domu. Danie jest wariacją na temat dania fideuà (rodzaju paelli) w wersji przystawkowej. Idealne na początek imprezy.

    Procedura

    Kruchy makaron

    Ugotować 60g spaghetti i odsączyć. Wyłożyć tackę papierem do pieczenia i ułożyć splątane spaghetti wewnątrz foremek (pierścieni) do cięcia ciasta tak, aby nie przekroczyć wysokości jednego palca. Wysuszyć w piekarniku w temperaturze 60°C (około 2 godzin). Wyjąć suche gniazda spaghetti i pozostawić do wystygnięcia na papierze do odsączania.

    Aïoli

    Ząbek czosnku obrać i zmiażdżyć, włożyć do miseczki. Dodać żółtko. Powoli wlewać oliwę (na początku nawet po kropelce), cały czas mieszając w jedną stronę. Po wlaniu połowy oliwy, kiedy zgęstnieje, połączyć z sokiem z cytryny. Kontynuować, wlewając oliwę troszkę większą strużką. Na koniec przyprawić do smaku.

    Czosnek, aby zmiękł, można trzymać w piekarniku podczas przygotowywania makaronu.

    Perły pomidorowe

    Napełnić 3/4 szklanki olejem słonecznikowym. Ochłodzić w zamrażalniku.

    Podgrzać ząbek czosnku na patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Dodać 50g salsy pomidorowej. Dodać aromatu liściem laurowym lub innymi ulubionymi ziołami, zdjąć z ognia, zostawić do ostygnięcia pod przykryciem. Odcedzić i ponownie podgrzać. Dodać ½ łyżeczki agar-agar i dobrze zamieszać.

    Wyjąć olej z zamrażalnika i strzykawką (lub trzciną) dodać do niego odsączoną salsę w formie kropli tak, by otrzymać pomidorowe perły. Odcedzić olej i rozdzielić perły na papierze do odsączania.

    Proszek z alg nori

    Rozbić ½ listka algi nori na drobny proszek w moździerzu.

    Serwowanie

    Na każdym gnieździe spaghetti położyć odpowiednią liczbę muli (najlepiej 3-4). Dodać pomidorowe perły i aïoli (rękawem cukierniczym lub używając plastikowej torebki), tak, aby uzyskać kształt punktów lub kropli. Obsypać proszkiem z algi nori i ewentualnie papryką.



    Kategoria Przystawki
    Dla osób 4
    Kuchnia hiszpańska
    Tagi makaron, mule
    Na podstawie espinaler.com (El colador chino)
 :  pusto