Konserva
  |      |  





 :  pusto

Pissaladière

Pissaladière

  • Opis

    Danie pochodzi z okolic Nicei. Teraz serwowane jako przystawka, kiedyś tradycyjnie było przygotowywane i sprzedawane każdego ranka.

    Procedura

    Rozgrzać piekarnik do 180°C.

    Anchois z 1 konserwy odsączyć i wymoczyć kilka minut w wodzie, wysuszyć. Na patelni na oliwie lekko zbrązowić 2 posiekane cebule z cukrem (1 łyżka). Doprawić solą i pieprzem.

    Z ciasta francuskiego wyciąć prostokąt o wymiarach 25 × 40 cm. Zawinąć krawędzie dwukrotnie, tak aby utworzyły rant i posmarować go lekko ubitym żółtkiem z jajka. Po powierzchni ciasta rozsmarować cebulę. Ułożyć anchois w kratkę. Rozłożyć przepołowione czarne oliwki. Posypać startym serem Gruyère (100g).

    Piec w piekarniku 15–20 minut. Można serwować na ciepło albo na zimno.



    Kategoria Przystawki
    Kuchnia włoska
    Na podstawie »Cooking With Tinned Fish« (Bart van Olphen)
 :  pusto