Konserva
  |      |  





 :  pusto

Tuńczyk z serem w cieście francuskim

Tuńczyk z serem w cieście francuskim

  • Opis

    Ementalera można zastąpić bardziej charakterystycznym serem Comté.

    Procedura

    W miseczce wymieszać pokruszonego widelcem odsączonego tuńczyka z 2 puszek ze startym serem emmentaler (70g), musztardą (2 łyżki) i białkiem z jajka (1 sztuki).

    Pokroić ciasto francuskie (1 rolkę) w pięciocentymetrowe paski. Pędzelkiem zwilżyć brzeg (wzdłuż) na szerokość 1 centymetra. Rozprowadzić na cieście mieszaninę z miski. Zawinąć w rolki zaczynając od niezwilżonego brzegu. Pociąć na kawałki długości 3 centymetrów. Ułożyć na blasze pieczenia. Posmarować na górze żółtkiem z jajka wymieszanym z odrobiną wody.

    Piec w piekarniku rozgrzanym do 210°C przez 15 do 20 minut.



    Kategoria Przystawki
    Czas (minut) 20+20
    Kuchnia francuska
    Tagi ciasto francuskie, ser, tuńczyk
    Na podstawie Conserverie La Belle-Iloise
 :  pusto